Hvilken selger vil du være?
Skrevet av: Torbjørn Z. Bergen
Publisert dato: 22. januar 2020
Selgeryrket er for meg noe av det mest spennende man kan arbeide i.
Men hva slags selger vil du være, hvorfor - og hvordan?
I denne artikkelen får du noen gode tips og forhåpentligvis litt inspirasjon til hvordan du kan bli den beste selgeren du kan være.

Selgere er overalt.
Vi finnes i alt fra detaljhandel til konsulentbyråer - og ingen av oss er like. Vi jobber på forskjellige steder. Noen arbeider kun med telefon som verktøy, noen på digitale flater, noen arbeider i butikk, på kontor, og noen av oss reiser rundt.
Det som kjennetegner mange selgere er kort utdanning, enkelte har kanskje ingen utdanning i det hele tatt - selv om vi ofte har svært godt inntektspotensial. En annen ting som kjennetegner selgere er at vi ofte er utadvendte og sosiale.
Kombinasjonen av elementene over gjør at mange finner selgeryrket svært attraktivt.
Det er samtidig slik at fordelene selgeryrket gir er svært ønskelige også for de som ikke nødvendigvis har potensial eller ambisjoner nok til å lykkes - og stadig flere selgere gjør en dårligere jobb enn de burde. Enkelte tror nok selgerjobben de fikk skulle være en enkel hvilepute på veien. Kanskje nettopp derfor opplever vi stadig oftere at yrkesstoltheten går nedover og at serviceinnstillingen vi forventer ikke lenger er på plass. Og den selgeren vil du vel ikke være?
Men hva gjør deg egentlig til en god selger?
Selgere er ofte nærmest forhatte av enkelte. For hvor irriterende er det ikke når noen kommer inn på jobben din, forstyrrer lunchen, eller ringer deg opp i ferien - kun for å stikke av med pengene du har arbeidet så alt for hardt for? Når selgeren skaper dette inntrykket, har de feilet "eksamen" - ja, kanskje rett og slett misforstått jobben sin.
Først og fremst,
selgeryrket er ikke for alle. Man må ha riktig innstilling og motivasjon, litt sans for psykologi, og man må ha et oppriktig ønske om å hjelpe de man møter på sin vei.
Man blir ikke selger
for å tjene gode penger på lite innsats, man blir selger fordi man synes salg er spennende, interessant, utfordrende og morsomt - og ikke minst fordi man er med på å skape verdi. For tenk hvordan verdiskapningen ville vært uten selgere?
Som selger må man ta i mot de tilbakemeldingene man får - på godt og vondt - og gjøre seg bedre med hjelp av feedback man får. Man må tåle opp- og nedturer, og man må by på seg selv. I min karriere som selger har jeg flere ganger opplevd å få blomster eller champagne av kundene mine - men jeg har også opplevd øyeblikk jeg gjerne skulle vært foruten - og enkelte ganger vært skyld i de selv.
Her får du mine beste tips:
Tips #1: Motivasjon
Først og fremst, still deg selv spørsmålet: "Hvorfor gjør jeg dette". Hvis du er motivert til å gjøre en forskjell, bidra positivt, skape verdi, gjøre noe som er bra, så er du på rett sted. Hvis motivasjonen din er å tjene penger og dra hjem - så kan du dra hjem først som sist, og søke etter en jobb som passer deg bedre.
Tips #2: Vær ærlig!
En uærlig selger har ingenting på jobb å gjøre. Det kan kanskje være vanskelig å fortelle om bedriftens eller produktets svakheter, eller hva som er galt med produktet du forsøker å selge. Det er lov til å fokusere på det som er positivt, men å utelate sannheten for kundene dine, er ikke noe annet enn lureri, og det skal ikke en god selger drive med. Les også tipset lenger ned om å ikke love mer enn du kan holde.
Eksempel: Jeg jobber som bilselger, og skal selge en ny el-bil. Kunden har behov for hengerfeste, og det er ikke avklart om denne modellen kan leveres med nettopp det. I stedet for å si at "det vet jeg ikke enda, men jeg tror det går fint", sier jeg til kunden at jeg er usikker og forklarer hvorfor. Kunden vil oppleve tillit til meg som selger - og jeg vil kunne vise kunden en av de andre bilmodellene som kan leveres med hengerfeste. I motsatt fall vil kunden bli kjempeskuffet jeg risikerer å miste salget, og kunden velger kanskje å aldri returnere til forhandleren jeg arbeider for.
Og P.S: Begynn gjerne forsiktig med det som er negativt med produktet ditt før du fokuserer på det positive. Da flytter du fokuset raskt vekk fra utfordringene - samtidig som du er helt ærlig med kunden din.
Tips #3: Tilby merverdi - eller la være!
Jeg lærte en gang at "et bra salg er alltid et løfte om et bedre liv". Denne setningen har jeg gjentatt, gjenfortalt og reflektert over hundrevis av ganger, og det er faktisk helt sant! Uansett hva du selger skal det ha en reell verdi for kunden din, og har det ikke det, skal du som selger råde kunden din til å velge noe annet.
Eksempel: En selger av interiørmaling har en rekke typer maling å presentere kunden sin. En kunde skal male en vegg som nylig er malt i en lignende fargetone. Kunden er usikker på rett valg av maling. Selger tilbyr kunden en vanlig maling til 100 kr pr. liter, fremfor en maling med litt bedre kvalitet til tredobbel pris. Her er den rimelige mer enn god nok til kundens behov. Selgeren forklarer forskjellen på produktene, og tilbyr heller kunden maleutstyr, som f.eks en god pensel og maskeringstape. Kunden får merverdi, og du som selger vinner både tillit og mersalg.
Tips #4: Bry deg!
Tips #4: Bry deg!
En selger skal bry seg om kundene sine. Mange selgere glemmer ofte at det er takket være nettopp kundene at man har en jobb å gå til. Derfor skal enhver kunde behandles med verdighet, respekt og omsorg. Hvis du ikke bryr deg om kundene dine, er det på tide å finne på noe annet enn det du gjør i dag. Ingen liker en sykepleier uten omsorg - det samme gjelder selgere.
Eksempel: I min tid som bilselger opplevde jeg følgende scenario: Jeg satt på verandaen utenfor huset mitt en lørdag formiddag, og så en bergingsbil komme fordi med en totalskadet bil på planet. Bilen lignet veldig på en som var solgt fra mitt firma bare måneder før. Jeg løp derfor ned til veien og rakk akkurat å få med meg registreringsnummeret. Det viste seg å være nettopp det jeg mistenkte. Jeg hadde fri denne dagen, men tok umiddelbart kontakt med kunden for å se om det var noe jeg kunne bidra med - f.eks en leiebil. Deretter fokuserte jeg på å hjelpe kunden videre i den vanskelige prosessen på best mulig måte for å spare kunden for enhver bekymring hva angikk bilen. Kort tid etter solgte jeg en ny bil til samme kunde. Det er flere år siden, og jeg har for lengst byttet jobb, men vi holder fortsatt kontakten.
For meg som selger var det også svært gøy å bli omtalt i KIA's eget magasin, MyKia i forbindelse med saken.
Tips #5: Vær tilgjengelig!
Det er ingen tvil om at en selgers formål er å selge bedriftens produkter og tjenester - og for å få til det, er nøkkel nummer 1 å være tilgjengelig. Det er selvfølgelig helt greit å ha "helt fri" noen timer på kvelden, skru av telefonen under søndagsmiddagen eller å ta seg en ferietur uten mobilen. Men hvis du gjør det; ringer du kunden tilbake? Svarer du på e-post ved anledning? Har du viderekoblet telefonen din, eller satt på auto-svar på e-posten? Er du alternativt tilgjengelig på SMS? Konkurransen er stor - og vil du få salget, må du være der når kunden har bestemt seg. Og husk
- det gjelder også etter at salget er gjort, og kunden har spørsmål - dersom du vil at de kommer tilbake til deg neste gang og anbefaler deg til venner og familie.
Eksempel: Varmepumpa til Gerd og Petter er nå 12 år gammel, og stopper uventet, sent på en fredag kveld. De bestemmer seg for å kjøpe en ny. Lørdag ser de å nettsidene til 3 forskjellige leverandører. Den ene er lokal og nettsiden gir informasjon om at de kan kontaktes også på lørdager. Samme firma leverer ny varmepumpe til Gerd og Petter allerede mandag formiddag. Så langt er de strålende fornøyd.
Neste lørdag lager varmepumpen en forferdelig ulyd, og Gerd ringer tilbake. Men denne lørdagen svarer ingen på telefonen. Hvilket inntrykk tror du Gerd sitter igjen med?
Tips #6: Snakk åpent - by på deg selv, og vær ikke redd for å tape noen kroner
Salg handler vel så ofte om gode relasjoner. Snakk med kunden din på et personlig plan, og få en god dialog på plass. Hvis du får vite at kunden din trenger større bil fordi han har hunder, snakk om dine egne! Skal kunden ha nettbutikk fordi salget svikter, fortell om dine egne erfaringer. Vær personlig og snakk åpent, så har du større sannsynlighet både for å avdekke kundens egentlige behov, og for å gjøre rett salg til rett kunde.
Eksempel: Jeg som selger i bilbransjen solgte en kul, liten bil til en av kundene mine. En uke etterpå kommer kunden nærmest gråtende tilbake og forteller at bilen ikke passer henne og hennes livsstil. Fremfor å avvise kunden, tar jeg den tilbake og bytter den til en annen bil jeg har tilgjengelig - en bil som passer kundens behov langt bedre. Kunden er overlykkelig og svært fornøyd. Som selger får jeg roser - og er selv svært glad for og stolt av jobben jeg har gjort. Kunden anbefaler meg til sine venner og kolleger, noe som gir meg flere salg det neste året.
Tips #7: Lov ikke mer enn du kan holde
Er det ikke frustrerende? Du har salget nesten i boks, men kunden stiller et krav du kanskje kan få til. Lover du - eller forteller du at du skal gjøre ditt beste for å få det til? Ingen liker brutte løfter, og ingen liker alt for skrytende selgere. Dette er mye det samme som det å være ærlig - men selv om du tror du er ærlig, er det veldig fort gjort å love litt mer enn du bør "i salgets hete kamp". Noen ganger er det bedre å sende kunden videre - om ikke annet med et godt inntrykk, så kunden heller kommer igjen neste gang.
Eksempel: Jeg bestilte service til tørketrommelen min fra et lokalt servicefirma. De lovet at de kunne hjelpe til med problemet. Når reparatøren kom hadde han åpenbart manglende kompetanse. Han løste ingen problem, og tok faktisk ikke engang fysisk på maskinen. Regningen fra firmaet var på rundt 1000 kroner. I dag er det aktuelle firmaet konkurs. (Kanskje fordi det var flere kunder som nektet å betale?)
Tips #8: Lytt dobbelt så mye som du snakker
Når en kunde oppsøker deg - eller når du kommer i dialog med en kunde, er bakgrunnen som regel at kunden har et konkret behov - alternativt et behov du som selger har skapt for den aktuelle kunden. Din jobb som selger er å løse kundens behov på en god måte. Det er lett å snakke godt om sin egen erfaring, sine egne produkter og hva man kan tilby kunden - men husk; kunden kjenner seg selv best. Noen ganger må man kanskje stille mange spørsmål, men er du obs på hva kunden sier og forteller deg, kan du ofte få enda mer informasjon og enda bedre innsikt ved å lytte til kunden - før du kommer med en perfekt "punchline". Og for de som kjenner meg - jeg jobber fortsatt med å bli enda litt bedre på nettopp dette... :)
Eksempel: Når jeg jobbet som bilselger opplevde jeg en dag at en kunde kom inn på jakt etter ny bil. Vi fant den perfekte bilen, men finansieringen gikk ikke gjennom. Fremfor å ønske kunden velkommen tilbake snakket jeg med kunden, og fikk en forståelse av hvorfor finansieringsselskapet ikke gav henne et tilbud. Ved å bringe hennes historie videre til finansieringsselskapet, fikk kunden lånet innvilge likevel. Samme kveld reiste jeg selv 12 mil for å hente bilen, slik at kunden kunne få den neste morgen - fremfor 1 uke senere som avtalt. Kunden gav meg blomster samme kveld som bilen ble utlevert, og anbefalte meg varmt videre til andre kunder - som også ledet til nye salg.
Tips #9: Gi gode råd
Når en kunde kommer til deg som selger forventer kunden en viss profesjonalitet og kunnskap. Det er din jobb å gi kunden din veiledning og gode råd, fremfor å fortsette med salgstalen din. Gode råd skaper tillit, som igjen gir deg fortrinn i salgsprosessen fremfor dine konkurrenter. Og er du usikker, vær ærlig og forklar hvorfor før du tilbyr deg å umiddelbart sjekke opp fremfor å "tro" eller "anta".
Eksempel: Vi i ResponsDirect selger ofte tilleggsprodukter som for eksempel Google-tjenester eller Messenger-chat. Funksjonene skaper gode resultater for kundene våre - men passer ikke for alle. Derfor analyserer vi kundens behov før vi kommer med anbefalinger. Det samme gjelder markedsføringen vi arbeider med for kundene våre. Vi benytter vår kompetanse og vår kunnskap best mulig til kundens favør, slik at kunden føler at vår kompetanse og arbeidsmetode gir kunden merverdi.
Tips #10: Gode førsteinntrykk
Norsk kundelojalitet er på vei nedover i rasende fart. Vi har flere konkurrenter enn noensinne, og med internett ser vi at markedet endrer seg fra lokalt til globalt. Skap gode førsteinntrykk med en gang, så vil kunden ha større tiltro til deg enn dine konkurrenter. Ofte handler dette mer om holdning enn om tid.
Eksempel: Jeg går inn på en detaljhandel. Bak kassen sitter en ung ekspeditør bak mobilskjermen og registrerer ikke engang at jeg kommer inn. Jeg ser etter en spesifikk vare, og skulle gjerne hatt litt hjelp. Jeg spør derfor ekspeditøren om å hjelpe meg. Hun gir meg et litt oppgitt uttrykk og svarer "jeg tror kanskje jeg er utsolgt altså". På vei ut av butikken ser jeg derimot produktet på en hylle. Jeg forlater likevel butikken og oppsøker en konkurrent der jeg straks får god hjelp. Selv om ekspeditøren kanskje var en uerfaren ekstrahjelp eller sommervikar, har vedkommende påvirket mitt inntrykk av butikken - og jeg har derfor ikke gått tilbake siden.
Tips #11: Glem ikke jungeltelegrafen!
Nei, selv om jungeltelegrafen har blitt mer og mer digital, lever den fortsatt i beste velgående. Tenk konsekvent på at din holdning, dine ord, din innstilling og væremåte blir nøye vurdert av kundene dine - og at kundene dine snakker med potensielle kunder.
Derfor minner jeg også på det skumle ordtaket "en fornøyd kunde forteller til én, en misfornøyd kunde forteller til ti"... Og på internett - flere!
Tips #12: Vær alltid den beste utgaven av deg selv!
Ja, det høres nesten litt dumt ut - men det er ikke alltid så vanskelig som det virker som. Vi vet alle hvor viktig det er å ta seg en time-out nå og da, at det å spise riktig gir overskudd, at man skal sove nok - og så videre.
Men i kundebehandling og salg er det viktig at du ikke stresser, at smilet er på - og at du strekker deg litt lenger slik at du vet at du har gjort en god jobb når kunden reiser videre. Tro meg, det gir en god følelse i seg selv - og følelsen hjelper deg til å møte neste kunde enda litt bedre. Har du en dårlig dag, kan det være dagen du begrenser kundekontakten og utfører andre arbeidsoppgaver i stedet. I det fleste bedrifter er det som regel alltid noen forefallende oppgaver eller litt støv å tørke.
Sist og ikke minst...
Det finnes ikke to like selgere, og ingen av oss er perfekte. Det beste rådet du kan få er å finne deg selv som selger - og at du arbeider deg frem til metoden som fungerer best for deg. Personlig er jeg mer glad i oppsøkende salg og personlig dialog enn jeg er i e-post og telefon. For mange er tilfellet motsatt. Noen elsker å lage videoer av seg selv i markedsføring - andre foretrekker mye heller å skrive.
Noen selgere vil være helt uenig i mye av det jeg skriver - andre vil nikke anerkjennende.
Uansett håper jeg at jeg har gitt deg litt inspirasjon til arbeidshverdagen :-)
Neste gang skal jeg skrive litt om mersalg - så om du likte artikkelen min håper jeg du tar en titt tilbake senere.
Lykke til med salget!
Torbjørn Zareus Bergen
Daglig leder i ResponsDirect AS
Direkte: +47 48333300 / Mail: tzb@responsdirect.no