Leveransevilkår for digitale tjenester

Digitale tjenester omfatter leveranser av hjemmesider, nettbutikker, datakassesystem, software, e-post, servere eller lignende produkter og tjenester. Vilkår kan endres i henhold til punkt 1.

Som vedlegg til leveransevilkårene inkluderes en standarisert databehandleravtale. Denne finnes lenger ned på siden.

Leveransevilkår

  • 1: Generelt

    Denne avtale inngås mellom Zareus AS (heretter også kalt Zareus) og kunde i henhold til disse vilkår. 


    1.1: Kunden bekrefter ved avtaleinngåelse at avtalevilkårene er akseptert og at han eller hun innehar fullmakt til å inngå avtale på vegne av firmaet/organisasjonen kunden representerer. Zareus vil snarlig etter kontraktsinngåelse, der dette ikke allerede er gjort, starte produksjon og leveranse av valgte produkter og sende kopi av kontrakt til kunde der denne ikke er levert digitalt eller i papirformat. 


    1.2: Dersom et selskap er under etablering vil bedriftens representant pr. denne kontrakt være juridisk ansvarlig for kontrakten som privatperson inntil et organisasjonsnummer er registrert til kundebildet. Ved signatur samtykker vedkommende som signerer til dette. 


    1.3: Avtalen kan ikke uten skriftlig samtykke fra Zareus overføres annen kunde/annet org.nr. 


    1.4: Vilkårene kan endres eller revideres. Ved revideringer som kan påvirke kundeforholdet, varsles kunde via registrert e-post. Dersom ikke endringen aksepteres av kunde, vil Zareus enten... 

    a) Levere tjenester til den aktuelle kunden på forrige versjon av vilkår etter avtale

    b) Avslutte kundeforholdet etter vilkår.

    Mindre revideringer, som korrigeringer av skrivefeil, forkortelser, tillegging av nye tjenester etc - vil ikke varsles. 

  • 2: Kundens ansvar

    2.1: Kunden er til enhver til pliktig til å oppgi nøyaktig og korrekt informasjon til Zareus. 

    Kunden er i forbindelse med endringer som potensielt kan påvirke kundeforholdet forpliktet til umiddelbart å varsle Zareus om dette skriftlig. Zareus er ikke ansvarlig for forsinkelser som følge av mangelfull eller feilaktig informasjon fra kunden. 

    For kunder med nettbutikk: Kunden har ansvar for at alle produktpriser og fraktkostnader i nettbutikken til enhver tid er korrekte. 


    2.2: Kunden er selv ansvarlig for innhold på hjemmesiden, samt at innholdet er godkjent iht. norsk lovverk, ikke krenker opphavsrett, er av støtende karakter etc. 

    Zareus forbeholder seg retten til (men plikter ikke) å korrigere innhold som ikke møter disse krav. I et slikt tilfelle vil kunden bli varslet. 


    2.3. E-post levert av Zareus skal ikke benyttes til utsendelse av søppelpost, datavirus eller annet som 

    bryter med norsk regelverk, herunder trusler, sjikane mv. I et slikt tilfelle forbeholder Zareus seg retten til å uten forvarsel sperre kontoer som er berørt. Ved eventuell gjenåpning av kontoer etter slike tilfeller kan det tilkomme et skjønnsmessig gjenåpningsgebyr som gjenspeiler tidsbruk/timesats. 


    2.4: Kunden er selv ansvarlig for alt innhold publisert på sosiale medier, også der disse sidene er levert av Zareus. 


    2.5: Dersom kunden har domene fra annen leverandør er kunden selv ansvarlig for at dette blir korrekt satt opp mot Zareus sine systemer. Zareus tar ikke under noen omstendighet ansvar som følge av feil i slike innstillinger, og eventuelle korrigeringer er ikke omfattet av abonnementet – og faktureres etter vår normale timesats. 


    2.6: Kunden er forpliktet til å holde Zareus skadesløs for ethvert krav som tredjepart måtte rette mot kunden eller mot Zareus i enhver sammenheng med tjenesten. Kunden er forpliktet til å dekke enhver utgift og ethvert tap som påføres Zareus i forbindelse med et slikt krav, også utgifter til bistand. 

  • 3: Zareus sitt ansvar

    3.1: Zareus er ansvarlig for at kunden skal kunne benytte seg av, og ha tilgang til, de valgte produktene og tjenestene innenfor avtaleperioden. Zareus vil tilstrebe at hjemmesiden/facebook-siden til enhver tid skal være publisert på den gjeldende nettadresse, med unntak av nedetid i forbindelse med nødvendig vedlikehold, feilretting og lignende. Zareus kan ikke garantere tilgjengelighet til enhver tid, da det kan oppstå hendelser eller problemer med systemer utenfor vår kontroll. Vi har derimot svært gode rutiner for å forhindre at slikt skulle forekomme. 


    3.2: Zareus plikter å gi kunden support, rådgivning og veiledning innenfor rimelighetens grenser og kontraktens omfang for å sikre kvaliteten i våre produkter – se videre punkt om omfang. 


    3.3: Zareus er ikke ansvarlig for tap, skade eller annet i forbindelse med tap/ødeleggelse av data, nedetid, feilaktig/ikke leverte data eller lignende. Zareus fraskriver seg ethvert juridisk ansvar dersom tredjeparter skaffer seg adgang til kundens data og kopierer eller endrer data, forstyrrer informasjonsflyt eller på annen måte forårsaker skade. Zareus forplikter seg dog til å ta alle nødvendige grep for å forhindre slike brudd, 

    samt å vederlagsfritt bistå kunden med å rette opp feil eller brudd som måtte forekomme. 


    3.4: Merk at øvrige punkt under "Zareus sitt ansvar" kan frafalle ved kontraktsbrudd fra kundens side, se eget punkt. 

  • 4: Force Majeure

    4.1: Verken kunden eller Zareus er ikke ansvarlig for å besørge erstatning eller å handle i henhold til avtalen dersom bestemte omstendigheter har oppstått som kunden eller Zareus ikke med rimelighet kan råde over, for eksempel: myndighetsbestemmelse eller annen offentlig regulering, brann, krig, ulykker, etc. 

  • 5A: Spesielt for domener

    5.1: Nye domener tegnes med kundens organisasjonsnummer som juridisk eier. Dog kan i enkelte tilfeller domener registreres direkte til Zareus som leverandør, der omstendighetene tilsier det. Kunden har i et slikt tilfelle rett til å overta eget domene etter endt avtale, mot et eierskiftegebyr på kr. 750,- 

    (Prisen kan korrigeres etter konsumprisindeks ved fakturering – beregnet fra kontraktens inngåelse). 


    5.2: Ved underskrift av denne kontrakt gis Zareus AS – org.nr 920253563, fullmakt til å endre kundens domeneavtaler på kundens vegne, med unntak av å endre domenets eierskap eller juridiske registreringer. 


    5.3: Dersom kunden allerede eier sitt domene, flyttes dette til vår løsning med kundens fullmakt – men kunden beholder selv det juridiske eierskapet til domenenavnet, slik at kunde står fritt til å vederlagsfritt 

    flytte domenet til ny leverandør. Dersom kunden ønsker å benytte separat domeneleverandør, gjelder 

    punkt 2.5. 


    5.4: Dersom 5.2 gjelder, gir kunden samtykke til at Zareus benytter/fremlegger denne kontrakten som dokumentasjon til kundens domeneleverandør, eller alternativt vår egen samarbeidspartner. 

  • 5B: Spesielt for Microsoft-programvare & tjenester

    6B1: Enkelte av våre kunder benytter seg av programvare og/eller tjenester fra Microsoft. Med mindre annet er spesifikt avtalt gjelder for disse produktene en bindingstid på 12 måneder, der hele lisensavgiften faktureres ved inngåelse av avtale. Avtalen fornyes automatisk, og kan sies opp inntil forfall av faktura. For å unngå ny lisensperiode ved oppsigelse, forfaller faktura for ny lisensperiode noen dager før denne begynner. 


    5B2: 

    Zareus gir support på teknisk installasjon og eventuelle feil ved programvare/tjenester. Programsupport som gjelder bruk, opplæring og veiledning er utenfor Zareus sitt fagområde, og er ikke en del av lisensen. Zareus kan, som forhandler, videreformidle supportsaker til Microsoft Business sitt støtte-team. 


    5B3: Kunden kan, såfremt lisensperioden er betalt for og er aktiv, flytte disse tjenestene til annen leverandør. Zareus eneste plikt ved flytting er å godkjenne leverandørbyttet innen rimelig tid. Ved flytting, må ny leverandør ta hånd om den tekniske delen da denne er utenfor våre system.


    5B4: Endring av lisens kan kun utføres der den skal oppgraderes til en høyere versjon. Ved oppgradering innenfor lisensperioden, krediteres gammel lisens fra og med 1. i påfølgende måned, og ut lisensperioden. Den nye lisensen faktureres fra 1. dag i måneden den ble bestilt i. 

  • 6: Behandling av kundeinformasjon

    6.1: Kundedata og annen informasjon lagres og behandles elektronisk av Zareus. Formålet med behandling og lagring av opplysninger er å gi gode og relevante tjenester, videreutvikle tjenestene, tilrettelegge informasjonsspredning, gi grunnlag for fakturering, statistikk, regnskap og markedsføring. Zareus forbeholder seg også retten til å i enkelte tilfeller å benytte informasjonen som grunnlag for kunde- og markedsanalyser, samt innovasjon i form av forretnings- og metodeutvikling. 


    6.2: Zareus vil ikke under noen omstendighet selge kundeinformasjon til tredjeparter, men informasjon kan bli utvekslet med våre samarbeidspartnere som f.eks domeneleverandør, Google eller Facebook, plattformleverandør, nettbutikkleverandør, mv., i forbindelse med leveranse – for å gi deg en best mulig tjeneste. 


    6.3: Zareus har taushetsplikt om forhold som gjelder forretningsmessige hensyn eller personopplysninger der disse anses som sensitive. For kunder i utsatte bransjer tegnes en separat taushetsavtale. Zareus sine ansatte er alle underlagt taushetsplikt om slike forhold. 

  • 7: Faktura og betaling - og sanksjoner ved mislighold

    7.1: Zareus fakturerer alle abonnementsomkostninger forskuddsvis. Faktura tilsendes kunde ca. 15 dager før en ny fakturaperiode starter. Etableringsomkostninger faktureres etter avtale, normalt etterskuddsvis. 


    7.2: Ved purringer forbeholder Zareus seg retten til å kreve et EU-gebyr som samsvarer med tid brukt til innkreving. 


    7.3: I tilfelle en purring ikke blir innbetalt, forbeholder Zareus seg retten til å sperre de leverte produktene og tjenestene. 

    Ved 2 ubetalte faktura, eller 2 ubetalte betalingspåminnelser på samme faktura, har Zareus rett til å si opp kundeforholdet. Dette vil ikke frita kunden betalingsplikt. 


    Ved gjenåpning av sperret tjeneste vil det tilkomme et gebyr på kr. 750,- som kan kreves forskuddsbetalt 

    før tjenestene vil bli gjenåpnet. 


    7.4: Zareus forbeholder seg retten til å bytte samarbeidspartner for innkreving eller inkassoselskap uten å informere kunden på forhånd. 

    Se også punkt 13. 


    Tilleggsopplysning til vilkår 7: 

    Vi strekker oss langt for kundene våre, og vil forsøke å imøtekomme ønsker om betalingsutsettelser etter 

    skjønn. Dersom regningen forfaller uten at vi har hørt fra deg, gjør vi oppmerksom på at vårt regnskap 

    håndteres automatisk, og at vi ikke har anledning til å gjøre endringer på krav etter at de er videresendt ekstern oppfølging med mindre det foreligger feil fra vår side.

     

    7.5: Dersom kunden velger å delbetale etableringsgebyret over en gitt periode, men sier opp sitt 

    abonnement før utløp av perioden, vil resterende sum av etableringskostnader faktureres omgående i sin 

    helhet, inkludert prispåslaget i prosent som er angitt i denne kontrakt. 


    7.6: Ved inngang eller endring av abonnement beregnes avtalt månedspris fordelt over 30 dager på 

    første/neste faktura eller kreditnota. Første faktura kan derfor være på et annet beløp enn de normale 

    fakturaene vil være. Enhver faktura fra Zareus skal være tydelig spesifisert. 

  • 8: Sikkerhetskopiering

    8.1: Zareus sine løsninger er basert på store, automatiserte og ofte internasjonale systemer som automatisk sikkerhetskopieres inntil flere ganger pr. døgn. Kunden er likevel selv ansvarlig for å utføre sikkerhetskopiering av digitale tjenester inklusive e-post. Dersom en feil i systemet medfører tap av innhold levert av oss på et av våre produkter vil dette bli kostnadsfritt erstattet med nytt digitalt materiell innen rimelig tid i den grad dette er mulig. I et slikt usannsynlig tilfelle vil kunden måtte påregne å levere informasjon på nytt uten økonomisk erstatning eller kompensasjon. 


    8.2: Enkelte tjenester kan kompletteres med skybackup eller lignende tjenester fra Zareus. Disse tjenestene overvåkes nøye og lagres dobbelt. Selv med en slik tjeneste gjelder punkt 8.1, da vi ikke kan garantere at ytre påvirkning kan påvirke tjenesten. 

  • 9: Underleverandører

    9.1: Zareus har ubegrenset rett til å endre systemer eller underleverandører såfremt dette ikke påvirker kundens tjenester eller systemer i større grad enn det som er rimelig, forutsatt at vår valgte underleverandør forholder seg til kontraktens omfang og gjeldende regelverk. 

    Kunden har rett til å få informasjon om hvilke leverandører som benyttes til sine valgte produkter og tjenester ved henvendelse til Zareus. 

  • 10: Avslutting av tjenester / oppsigelse

    10.1: Kunden har rett til å si opp abonnementet når som helst. Bindingstid praktiseres ikke som standard på Zareus sine produkter, men merk oppsigelstid i punkt 10.2.

    Bindingstid vil kun unntaksvis bli benyttet for å gi en gjensidig forutsigbarhet i enkelte prosjekter, og skal i disse tilfellene være tydelig spesifisert i kontraktens kommentarfelt. 


    10.2: Alle abonnementsprodukter har dog 3 måneders oppsigelsestid – gjeldende fra den 1. i påfølgende måned. Ved oppsigelse velger kunden selv om valgte produkter og tjenester skal avvikles eller leveres frem til avtalens utløp. Abonnementet vil bli fakturert i sin helhet ut oppsigelsestiden. Unntak gjelder for domener, der oppsigelsestid følger 1 år fra dato for registrering/fornyelse. Dette for å gjenspeile våre kostnader forbundet med tjenesten.


    10.3: Zareus forbeholder seg retten til umiddelbart si opp inngåtte avtaler dersom avtalen innebærer endret omfang eller risiko for Zareus – uavhengig av begrunnelse eller årsak. Zareus trenger ikke grunngi dette ovenfor kunde, men forplikter seg til - innenfor rimelighetens grenser - å bistå til å sikre ivaretakelse av materiale for eksport. Dette gjelder dog ikke i tilfeller der kundeforholdet sies opp fra oss grunnet kundens pliktbrudd, for eksempel ved unnlatt betaling. 


    10.3: Ved oppsigelse av avtalen vil en komplett sluttfaktura på resterende abonnementsperiode og eventuelle resterende etableringsomkostninger eller andre utestående poster bli generert snarlig og gjelde hele resterende periode. Sluttavregningen har 14 dagers forfallsfrist.

     

    10.4: Etter oppsigelse av avtale vil det ikke være anledning til å utføre større korrigeringer på leverte produkter og tjenester, som installasjon av nettbutikk, flerspråklig side, nye betalingsterminaler etc. 


    10.5: Ved flytting av tjenester til annen leverandør, kan Zareus holde igjen digitale tjenester frem til sluttavregningen er betalt. 


    10.6: Konkurs i selskap knyttet til avtalen vil normalt medføre umiddelbar oppsigelse av avtalen.


    Merk at egne regler gjelder for domener, eller for programvare/tjenester fra Microsoft, se informasjon i punkt 5. 

  • 11: Tjenestens omfang og innhold

    11.1: Zareus sine webabonnement inkluderer programvare, support via telefon og e-post, samt enhver nødvendig oppdatering, feilretting eller korrigering som er nødvendig for at tjenesten skal leveres, samt webhotell/hosting. Kunden redigerer selv nettside/nettbutikk via levert programvare. Zareus sin kundesupport kan bistå med korrigering av informasjon på nettsiden, begrenset til erstatting av tekst eller bilder. 


    11.2: Avansert grafisk bildebehandling eller andre spesielle tjenester (som f.eks programmering, tekstforfatting e.l.) er ikke omfattet i abonnementet – og pris avtales separat i henhold til egen avtale og ordrebekreftelse/tilbud. 


    11.3: Zareus forbeholder seg rettighet til å endre på innhold eller tjenesteomfang. Dersom endringer ikke er til kundens fordel vil kunden bli informert før avtalen endres, og kan si opp avtalen umiddelbart og uten gebyrer. Zareus plikter å levere avtalen etter gjeldende vilkår inntil utløp av innbetalt periode, med mindre avtalen sies opp av andre årsaker. Dersom vi legger til nye produktfordeler, vil kunden bli informert om dette – eller selv kunne finne informasjon på våre nettsider. Se for øvrig punkt 1 om korrigeringer i vilkår.


    11.4: Arbeid som ikke er inkludert i abonnement, vil faktureres iht til gjeldende prisliste. 


    11.5: For kassasystemer eller nettbutikkløsninger, gjelder egne lisensvilkår. Disse utstedes aktuelle kunder, og er et tillegg, ikke en erstatning, til disse vilkårene. 


    11.6: Eksterne tjenester, som PCK, Office 365, eller lignende, kan ha egne lisensvilkår. Disse vilkårene kommer som et tillegg til denne avtalen, og gjelder direkte mellom kunde og tredjepart - selv om Zareus forhandler produktet/tjenesten. 

  • 12: Zareus rett til overføring av avtalen

    12.1: Dersom Zareus AS ønsker å selge denne kontrakten med samme vilkår videre til en annen leverandør, godkjennes dette av kunden så fremt alle forutsetninger er like. Dette vil sikre kundens leveranse av de avtalte tjenestene dersom Zareus skulle ønske eller bli nødt til å endre vår nåværende drift på samme vilkår som i denne kontrakt. I et slikt tilfelle godkjennes kun overføringen dersom ny leverandør tilbyr et identisk produkt levert uten betydelige følger for kundens vedkommende, og uten endringer på denne avtale. 

  • 13: Refusjoner og kreditnota

    13.1: Innbetalte faktura refunderes ikke til kunde ved kundens oppsigelse – med mindre Zareus sier opp avtalen. 


    13.2: Eventuelle kreditnota kan uten forbehold benyttes til å dekke opp eventuelt utestående beløp. 

  • 14: Markedsføring på kundens tjenester

    14.1: Zareus vil til vanlig publisere kundens nye webområde i sine digitale kanaler for å presentere vårt arbeid til potensielle kunder. Vår erfaring er at dette skaper økt trafikk til kundens webområde og således er positivt for begge parter. Dersom kunden ønsker å reservere seg mot dette, må dette anmerkes i denne kontrakten. 

     

    14.2: Zareus plasserer logo eller tekst i bunn av kundens webområde som henviser til Zareus’ hjemmeside. Dette er for å gi kundens samarbeidspartnere etc. en enkel forbindelse til webleverandøren og i henhold til bransjestandard. Dersom kunden ikke ønsker dette må dette anmerkes i kontrakten ved etablering. Månedsprisen vil i dette tilfellet øke etter skjønn, og fastsettes i endelig kontrakt. 

  • 15: Leveranse og utforming

    For nettsider og nettbutikker: 


    15.1: Ved inngått avtale vil Zareus utvikle et utkast og klargjøre for publisering – dersom det ikke allerede er gjort. For å sikre leveranse gjør vi oppmerksom på følgende leveringsvilkår inntil publisering: 


    15.1-1: Kunden forplikter seg til å besvare Zareus sine henvendelser innen 5 virkedager med forespurt informasjon. 

    15.1-2: Dersom kunden ikke kan overholde dette plikter kunden å informere Zareus om dette i forkant, eller avtale utsettelse på utforming og leveranse. 

    15.1-3: Dersom publisering ikke er utført innen 40 dager fra undertegnelse av denne kontakt, uten at kunden har overholdt pliktende som listet over, vil dette medføre oppstart av abonnement og fakturering av etableringsomkostninger. Dersom Zareus ved kontraktens inngåelse har venteliste, regnes 40 dager fra prosjektets oppstart. 


    Årsaken til at vi ser oss nødt til å innføre dette vilkåret er at vi gjentatte ganger har opplevd at våre kunder kan bruke unødvendig lang tid på tilbakemeldinger som forsinker leveringen vesentlig. Slike tilfeller medfører betydelige ekstrakostnader for oss som leverandør. 


    15.2: For andre tjenester opplyses leveringstid ved bestilling. Leveringstiden er et estimat, og kan endres ved f.eks forsinkelser eller sykdom. 

  • 16: Personvern

    16.1: Zareus tar sluttbrukerens personvern (webområdets besøkende, brukere av nettbutikk eller kunder/brukere/pasienter i datasystem) på alvor. Informasjon innhentet av våre nettsider vil løpende bli utlevert deg som kunde uten at vi tar ansvar for deres håndtering av opplysningene. Vi er pliktig til å lagre en kopi av informasjonen – og vil gjøre vårt ytterste for å oppbevare denne etter gjeldende regelverk (GDPR). 


    Se for øvrig vår egne databehandleravtale og vår personvernerklæring. 

  • 17: Flerspråklig nettside

    Dette punktet gjelder kun for kunder med nettside:


    17.1: Kunden vil ved leveranse av flerspråklig nettside selv være ansvarlig for leveranse av innhold til denne – men står fritt til å velge hvilke deler av nettsiden som leveres på flere språk. 


    17.2: Zareus kan levere profesjonell oversetting fra norsk til engelsk, på kundens ønske. Dette belastes med en timepris iht prisliste, og må spesifiseres i kontrakten ved inngåelse. 


    17.3: Vi gjør oppmerksom på at etablering av flerspråklig nettside etter fullført publiseringsprosess ikke er en del av abonnementet, og vil bli fakturert med et etableringsgebyr i tillegg av timepris for arbeid. 

  • 18: Tilgang til å gjøre endringer, etterebestillinger, mv.

    18.1: Zareus AS mottar jevnlig forespørsler om redigering av nettsider, etablering av nye tjenester som f.eks e-postkontoer, eller lignende. Derfor har vi følgende standard-policy: 


    Redigering av nettsiden tillates av alle bedriftens ansatte, forutsatt at henvendelsen er fremsatt... 

    - Skriftlig, fra en mailadresse tilknyttet bedriften 

    - Via telefon, fra et telefonnummer tilhørende bedriften 

    - Via telefon, fra et telefonnummer tilhørende kontaktperson 


    Tilgang til redigeringsprogram gis kun til personer anmerket i denne kontrakt. Bruker er selv ansvarlig for å holde sitt brukernavn og passord privat. Anmerkede personer kan dog gjøre bestilling på/til nye brukere uten å endre kontrakt. 


    18.2: Endring/nullstilling av passord tillates kun dersom... 

    - Angitt kontaktperson kontakter oss fra registrert telefonnummer (side 1 «tlf.kontaktperson») eller e-post. 

    - Vedkommende som forespør er registrert daglig leder eller styrets leder i Brønnøysundregistrene 

    (ev.innehaver av ENK) 

    - Legitimering av kontohaver ved vårt kontor 


    18.3: Bestilling av enkle tilleggstjenester eller support utenfor abonnementets omfang tillates som standard fra bedriftens ansatte 

    - Skriftlig, fra en mailadresse tilknyttet bedriften 

    - Via telefon, fra et telefonnummer tilhørende bedriften 

    - Via telefon, fra et telefonnummer tilhørende kontaktperson 

    Med mindre kontrakten på siste side spesifiserer begrensninger på dette. 


    18:4: Bestilling av større tilleggstjenester – som nettbutikk, flerspråklige sider el. kan bestilles av kunde i etterkant av inngåelse av denne kontrakt. Bestillingen bør fremsettes skriftlig til Zareus. 

    Kunden aksepterer at slike tjenester leveres på samme vilkår som i denne kontrakten. 


    18.5: Forsøk på endring av tjenester, epost-kontoer eller websider rettes til våre samarbeidspartnere skal bli avslått av samarbeidspartneren. Dersom et slikt tilfelle oppstår fra en ekstern IT-konsulent etc innleid av kunden, er kunden selv ansvarlig for problemer dette kan medføre. Eventuell feilretting etter slike tilfeller belastes kunden etter ordinær timesats. Ved behov for hjelp er både du som kunde og dine samarbeidspartnere alltid velkommen til å ta kontakt med oss. 


    18.6: Ved usikkerhet rundt hvem som har anledning til å gjøre endringer, vil Zareus forholde seg til siste oppdaterte data i Brønnøysundregisteret. Dersom det er tvil rundt hvilke personer som skal ha tilgang til system og data, kan Zareus skjønnsmessig vurdere om det er behov for å sperre en eller flere tjenester i påvente av avklaring, for å imøtekomme krav i GDPR. 

  • 19: Informasjon om samarbeidspartnere

    19.1: Zareus samarbeider med nasjonale og internasjonale selskap for å levere et best mulig produkt. Kunden samtykker til at kundens informasjon blir delt med de aktuelle samarbeidspartnerne – men ikke benyttet eksternt eller videresolgt. Ved forespørsel vil Zareus opplyse kunden om hvilke samarbeidspartnere dette gjelder. 

  • 20: Ved tvist

    20.1: Zareus har som høyeste prioritet fokus på fornøyde kunder, og har pr siste revisjon av denne kontrakt aldri kommet i tvist. Dersom det likevel skulle oppstå en uløselig tvist mellom Zareus og kunde, skal denne først behandles i Forliksråd. 

    Verneting for avtalen er Ringerike Tingrett. 


    20.2: I tilfeller der en slik tvist skulle oppstå, forbeholder Zareus seg retten til å begrense tjenesteomfanget til et minimum, og til å nekte å motta telefoner, oppsøkende henvendelser eller andre former annet enn skriftlig kommunikasjon fra kunden, med henblikk på å sikre sporbarhet og dokumentasjon.

  • 21: Digital signering og oppbevaring

    21.1: Zareus AS vil normalt benytte digital signering av kontrakt. Kunden bekrefter ved sin digitale signatur at denne vil ha samme verdi som kundens fysiske signatur på kontrakten. 


    21.2: Ved signatur på papir vil dokumentet arkiveres digitalt som en scannet kopi. Den scannede kopien aksepteres av kunden som like gyldig som den originale underskriften. 


    21.3: Dersom kunden har mottatt kontrakt til gjennomsyn eller på annen måte er kjent med vilkår, vil vilkårene i kontrakten være å anse som akseptere selv uten signering, dersom kunden velger å ta de aktuelle tjenestene i bruk. Vilkårene er en forutsetning for leveranse av enhver digital tjeneste fra Zareus.

  • 22: Spesifikt tilleggspunkt for nettbutikker

    22.1: Nettbutikker levert av Zareus vil normalt være knyttet opp mot en betalingsterminal. 

    Betaingsterminalens innløser står fritt til å selv belaste kunden sine transaksjonsomkostninger, og å endre 

    disse uavhengig av denne kontraktens innhold og omfang. 

    Ved oppsigelse av kunden fra en betalingsformidler/innløser, faller dette utenfor Zareus sitt 

    ansvarsområde. Dersom en innløser ikke godkjenner kundens søknad basert på kundens kredittverdighet, 

    risikoomfang eller lignende, løser dette ikke kunden fra de bestilte tjenester, selv om ikke ønsket 

    betalingsterminal ikke kan leveres. 


    22.2: Beregning av frakt i nettbutikken foregår automatisk og basert på kundens fraktavtaler og ønsker. 

    Zareus tar ikke ansvar for feilberegning av frakt i våre nettbutikker. 


    22.3: Kunden er selv ansvarlig for nettbutikkens innhold, lagerstatus, prissetting med mer – og at korrekt 

    MVA-sats angis på produkter og tjenester som nettbutikken tilbyr. 


    22.4: Nettbutikker levert av Zareus skal forholde seg til det gjeldende lovverk til enhver tid. Ved brudd på 

    dette, forbeholder Zareus seg retten til å korrigere eventuelle lovstridige elementer eller å sperre 

    nettbutikkleveransen til vi anser nettbutikken som lovlig. Alvorlige brudd som svindel, skatteunndragelse 

    eller lignende vil bli rapportert relevant myndighet, og kan føre til Zareus sin oppsigelse av kontrakten. 

  • 23: Avtalte avvik fra eller tillegg til vilkår

    23.1: Alle avvik fra disse vilkår skal være spesifikt anmerket i signert kontrakt. 

Databehandleravtale

I henhold til gjeldende norsk personopplysningslovgivning og forordning (EU) 2016/679 av 27. april 2016 (GDPR), artikkel 28, jf. artikkel 29 og 32-36, inngås følgende avtale mellom Zareus (databehandler) og kunde (behandlingsansvarlig).

1. Avtalens hensikt

Avtalens hensikt er å regulere rettigheter og plikter i henhold til gjeldende norsk personopplysningslovgivning og forordning (EU) 2016/679 av 27. april 2016 om vern av fysiske personer i forbindelse med behandling av personopplysninger og om fri utveksling av slike opplysninger, samt om oppheving av direktiv 95/46/EF (GDPR). Avtalen skal sikre at personopplysninger ikke brukes ulovlig, urettmessig eller at opplysningene behandles på måter som fører til uautorisert tilgang, endring, sletting, skade, tap eller utilgjengelighet. Avtalen regulerer databehandlers forvaltning av personopplysninger på vegne av den behandlingsansvarlige, herunder innsamling, registrering, sammenstilling, lagring, utlevering eller kombinasjoner av disse, i forbindelse med bruk av tjenester levert av Zareus. Ved motstrid skal vilkårene i denne avtalen gå foran databehandlers personvernerklæring eller vilkår i andre avtaler inngått mellom behandlingsansvarlig og databehandler i forbindelse med bruk av tjenestene.


2: Definisjoner

Følgende definisjoner, som gjøres gjeldende i denne avtalen, fremgår av GDPR artikkel 4: Nr. 1: «personopplysninger» enhver opplysning om en identifisert eller identifiserbar fysisk person («den registrerte»); en identifiserbar fysisk person er en person som direkte eller indirekte kan identifiseres, særlig ved hjelp av en identifikator, f.eks. et navn, et identifikasjonsnummer, lokaliseringsopplysninger, en online-identifikator eller ett eller flere elementer som er spesifikke for nevnte fysiske persons fysiske, fysiologiske, genetiske, psykiske, økonomiske, kulturelle eller sosiale identitet, Nr. 7: «behandlingsansvarlig» en fysisk eller juridisk person, en offentlig myndighet, en institusjon eller ethvert annet organ som alene eller sammen med andre bestemmer formålet med behandlingen av personopplysninger og hvilke midler som skal benyttes; når formålet med og midlene for behandlingen er fastsatt i unionsretten eller i medlemsstatenes nasjonale rett, kan den behandlingsansvarlige, eller de særlige kriteriene for utpeking av vedkommende, fastsettes i unionsretten eller i medlemsstatenes nasjonale rett, Nr. 8: «databehandler» en fysisk eller juridisk person, offentlig myndighet, institusjon eller ethvert annet organ som behandler personopplysninger på vegne av den behandlingsansvarlige.


3: Formålsbegrensning

Formålet med databehandlers forvaltning av personopplysninger på vegne av behandlingsansvarlig, er å levere og administrere kundens nettsider, nettbutikk, digitale oppføringer, sosiale mediekontoer eller lignende/relevante tilleggstjenester. Personopplysninger som databehandler forvalter på vegne av behandlingsansvarlig kan ikke brukes til andre formål enn levering og administrasjon av Zareus AS sine tjenester uten at dette på forhånd er godkjent av behandlingsansvarlig. Databehandler kan ikke overføre personopplysninger som omfattes av denne avtalen til samarbeidspartnere eller andre tredjeparter uten at dette på forhånd er godkjent av behandlingsansvarlig, jf. punkt 11. Underleverandører og 12. Overføring til land utenfor EU/EØS i denne avtalen.


4: Instrukser

a) Databehandler

Databehandler skal følge de skriftlige og dokumenterte instrukser for forvaltning av personopplysninger i Zareus sine systemer som behandlingsansvarlig har bestemt skal gjelde. Databehandler forplikter seg til å varsle behandlingsansvarlig dersom databehandler mottar instrukser fra behandlingsansvarlig som er i strid med bestemmelsene i gjeldende norsk personopplysningslovgivning.

b) Behandlingsansvarlig

Kunde som behandlingsansvarlig forplikter seg til å overholde alle plikter i henhold til gjeldende norsk personopplysningslovgivning som gjelder ved bruk av/behandling av systemer/tjenester levert av Zareus AS til behandling av personopplysninger. Behandlingsansvarlig skal uten ugrunnet opphold varsle databehandler om forhold behandlingsansvarlig forstår eller bør forstå kan få betydning for oppdragets/tjenestens gjennomføring.


5: Opplysningstyper og registre:

Databehandleren forvalter følgende personopplysninger på vegne av behandlingsansvarlig i forbindelse med levering og administrasjon av (navn på tjeneste/prosjekt):

  • Data om hvor besøk til nettsiden/nettbutikken kommer fra, inkludert land, enhetstype, operativsystem (ikke personlig identifiserbare opplysninger).
  • Data fra alle nettsidens kontaktskjema med innhold av f.eks – men ikke begrenset til – navn, telefonnummer, fødselsdato, e-post, meldinger, registreringsnummer, kundenummer, mailadresse.
  • Data fra nettbutikk – også om ufullførte handler, og informasjon angitt av kunden underveis i prosessen Informasjonskapsler til statistikk og personliggjøring av webområder, som muliggjør f.eks følgende tjeneste: Vis en melding 2. gang en person besøker nettsiden fra samme enhet.
  • Informasjon samles inn fra webområdets eller tjenestens sluttbrukere (de som besøker tjenestene levert av Zareus). Informasjon kunden ber Zareus innhente på vegne av kundens egne kunder/brukere via Zareus tjenester og plattformer.
  • Informasjon fra datasystem lagret i backup, f.eks kunderegister fra kasse- eller regnskapssystem.


6: De registrertes rettigheter

Databehandler plikter å bistå behandlingsansvarlig ved ivaretakelse av den registrertes rettigheter i henhold til gjeldende norsk personopplysningslovgivning og GDPR. Den registrertes rettigheter kan inkludere retten til informasjon om: - hvordan hans eller hennes personopplysninger behandles, - retten til å kreve innsyn i egne personopplysninger, - retten til å kreve retting eller sletting av egne personopplysninger og - retten til å kreve at behandlingen av egne personopplysninger begrenses. I den grad det er relevant, skal databehandler bistå behandlingsansvarlig med å ivareta de registrertes rett til dataportabilitet og retten til å motsette seg automatiske avgjørelser, inkludert profilering. Zareus fyller denne plikten ved å

a) informere på kundens webområde om selskapets personvernerklæring

b) være direkte tilgjengelig for webområdets sluttbrukere som har spørsmål vedrørende GDPR

c) fungere som rådgiver for våre klienter


7: Tilfredsstillende informasjonssikkerhet

Databehandler skal iverksette tilfredsstillende tekniske, fysiske og organisatoriske sikringstiltak for å beskytte personopplysninger som omfattes av denne avtalen mot uautorisert eller ulovlig tilgang, endring, sletting, skade, tap eller utilgjengelighet. Databehandler skal dokumentere egen sikkerhetsorganisering, retningslinjer og rutiner for sikkerhetsarbeidet, risikovurderinger og etablerte tekniske, fysiske eller organisatoriske sikringstiltak, herunder taushetserklæringer for egne ansatte, se punkt 8. Taushetsplikt. Dokumentasjonen skal være tilgjengelig for behandlingsansvarlig. Databehandler skal etablere kontinuitets- og beredskapsplaner for effektiv håndtering av alvorlige sikkerhetshendelser. Dokumentasjonen skal være tilgjengelig for behandlingsansvarlig. Databehandler skal gi egne ansatte tilstrekkelig informasjon om og opplæring i informasjonssikkerhet slik at sikkerheten til personopplysninger som behandles på vegne av behandlingsansvarlig blir ivaretatt. Databehandler skal dokumentere opplæringen av egne ansatte i informasjonssikkerhet. Dokumentasjonen skal være tilgjengelig for behandlingsansvarlig. Zareus AS lagrer selv ingen informasjon på egne servere, men benytter kvalifiserte og godkjente tredjeparter til å håndtere/lagre opplysningene. Derfor henviser Zareus AS til sine egne samarbeidspartnere hva gjelder disse reglene og rutinene. For øvrig har alle våre ansatte taushetsplikt hva gjelder innsamlet informasjon om enkeltindivid.


8: Taushetsplikt

Taushetspliktbestemmelsene i lov om behandlingsmåten i forvaltningssaker 10. februar 1967 (forvaltningsloven) kommer til anvendelse for databehandler og eventuelle underleverandører. Kun ansatte hos databehandler som har tjenstlige behov for tilgang til personopplysninger som forvaltes på vegne av behandlingsansvarlig, skal gis slik tilgang. Databehandler plikter å dokumentere retningslinjer og rutiner for tilgangsstyring, herunder sørge for at egne ansatte undertegner en taushetserklæring.. Tilfredsstillende dokumentasjonen skal være tilgjengelig for behandlingsansvarlig. Ansatte hos databehandler har taushetsplikt om dokumentasjon og personopplysninger som vedkommende får tilgang til i henhold til denne avtalen. Denne bestemmelsen gjelder også etter avtalens opphør. Taushetsplikten omfatter ansatte hos tredjeparter som utfører vedlikehold (eller liknende oppgaver) av systemer, utstyr, nettverk eller bygninger som databehandler anvender for å levere eller administrere tjenesten. Norsk lov vil kunne begrense omfanget av taushetsplikten for ansatte hos databehandler og tredjeparter.

Det er anledning for kunden til å i gitte tilfeller frita Zareus for taushetsplikt. Zareus har anledning til å utstrekke taushetsplikten til å gjelde øvrige tredjeparter, som f.eks rådgivere, advokater, mv. ved behov, forutsatt at disse har samme erklæring som øvrige ansatte. Taushetsplikten kan oppheves av politi eller rettsvesen, eller ved behov for liv eller fare.


9: Tilgang til sikkerhetsinformasjon

Databehandler plikter å gi behandlingsansvarlig tilgang til all sikkerhetsdokumentasjon som er nødvendig for at behandlingsansvarlig skal kunne ivareta sine forpliktelser i henhold til gjeldende norsk personopplysningslovgivning og GDPR. Databehandler plikter å gi behandlingsansvarlig tilgang til annen relevant dokumentasjon som gjør det mulig for behandlingsansvarlig å vurdere om databehandler overholder vilkårene i denne avtalen. Ansatte hos behandlingsansvarlig har taushetsplikt for konfidensiell sikkerhetsdokumentasjon som databehandler gjør tilgjengelig for behandlingsansvarlig.


10: Varslingsplikt ved sikkerhetsbrudd

Databehandler skal uten ubegrunnet opphold varsle behandlingsansvarlig dersom personopplysninger som forvaltes på vegne av behandlingsansvarlig utsettes for sikkerhetsbrudd som innebærer risiko for krenkelser av de registrertes personvern. Varslet til behandlingsansvarlig skal som minimum inneholde informasjon som:

- beskriver sikkerhetsbruddet,

- hvilke registrerte som er berørt av sikkerhetsbruddet,

- hvilke personopplysninger som er berørt av sikkerhetsbruddet,

- hvilke strakstiltak som er iverksatt for å håndtere sikkerhetsbruddet og

- hvilke forebyggende tiltak som eventuelt er etablert for å unngå liknende hendelser i fremtiden.

Behandlingsansvarlig er ansvarlig for at varsler om sikkerhetsbrudd fra databehandler blir videreformidlet til Datatilsynet eller de registrerte.


11: Underleverandører:

Databehandler plikter å inngå egne avtaler med underleverandører til Zareus AS sine digitale tjenester som regulerer underleverandørenes forvaltning av personopplysninger i forbindelse med levering og administrasjon av tjenestene levert til kunde. I avtaler mellom databehandler og underleverandører skal underleverandørene pålegges å ivareta alle plikter som databehandleren selv er underlagt i henhold til denne avtalen. Databehandler plikter å forelegge avtalene for behandlingsansvarlig etter forespørsel. Databehandler skal kontrollere at underleverandører til tjenester og system overholder sine avtalemessige plikter, spesielt at informasjonssikkerheten er tilfredsstillende og at ansatte hos underleverandører er kjent med sine forpliktelser og oppfyller disse.

Behandlingsansvarlig godkjenner at databehandler engasjerer underleverandører i forbindelse med levering og administrasjon av tjenestene.

Behandlingsansvarlig har rett til innsyn i hvilke underleverandører som benyttes til forskjellige tjenester. Da disse varierer mellom prosjekt, og ikke ønskes avslørt offentlig av konkurransehensyn, inngår ikke listen som en del av standardvilkårene.


12: Overføring til land utenfor EU eller EØS

Zareus opplyser i henhold til kravene i GDPR at flere av våre samarbeidspartnere har hovedsete i USA.


13: Sikkerhetsrevisjoner

Databehandler skal jevnlig gjennomføre sikkerhetsrevisjoner av informasjonssikkerheten i tjenestene levert til kunden. Sikkerhetsrevisjoner skal omfatte databehandlers sikkerhetsmål og sikkerhetsstrategi, sikkerhetsorganisering, retningslinjer og rutiner for sikkerhetsarbeidet, etablerte tekniske, fysiske og organisatoriske sikringstiltak og arbeidet med informasjonssikkerhet hos underleverandører til Zareus AS. Det skal i tillegg omfatte rutiner for varsling av behandlingsansvarlig ved sikkerhetsbrudd og rutiner for testing av beredskaps- og kontinuitetsplaner. Databehandler skal dokumentere sikkerhetsrevisjonene. Behandlingsansvarlig skal gis tilgang til revisjonsrapportene. Dersom en uavhengig tredjepart gjennomfører sikkerhetsrevisjoner hos databehandler, skal behandlingsansvarlig informeres om hvilken revisor som benyttes og få tilgang til oppsummeringer av revisjonsrapportene. Databehandler skal bistå behandlingsansvarlig dersom bruk av Zareus AS sine tjenester medfører at behandlingsansvarlig har plikt til å utrede personvernkonsekvenser, jf. GDPR artikkel 35 og 36. Databehandler skal bistå behandlingsansvarlig ved iverksetting av personvernfremmende tiltak dersom konsekvensutredningen viser at dette er nødvendig.


14: Tilbakelevering og sletting

Ved opphør av denne avtalen plikter databehandler å slette og tilbakelevere alle personopplysninger som forvaltes på vegne av behandlingsansvarlig i forbindelse med levering og administrasjon av systemet/tjenestene. Behandlingsansvarlig bestemmer hvordan tilbakelevering av personopplysningene skal skje, herunder hvilket format som skal benyttes. Unntaket er opplysninger Zareus AS plikter å lagre. Databehandler skal slette personopplysninger fra alle lagringsmedier som inneholder personopplysninger som databehandler forvalter på vegne av behandlingsansvarlig. Sletting skal skje ved at databehandler skriver over personopplysninger innen 390 dager etter avtalens opphør. Dette gjelder også for sikkerhetskopier av personopplysningene. Databehandler dekker alle kostnader i forbindelse med tilbakelevering og sletting av de personopplysninger som omfattes av denne avtalen.


15: Mislighold

Ved mislighold av vilkårene i denne avtalen som skyldes feil eller forsømmelser kan motsatt part si opp avtalen med øyeblikkelig virkning. Databehandler vil fortsatt være pliktig til å tilbakelevere og slette personopplysninger som forvaltes på vegne av behandlingsansvarlig i henhold til bestemmelsene i punkt 14, tilbakelevering og sletting ovenfor.


16: Erstatning ved søksmål

Ved eventuelle søksmål knyttet til tap av personopplysninger eller sensitive data, skal Zareus i ethvert tilfelle holdes skadesløse, såfremt det ikke er begått alvorlige feil fra Zareus sin side.


17: Avtalens varighet

Denne avtalen gjelder så lenge databehandler forvalter personopplysninger på vegne av behandlingsansvarlig. Avtalen kan sies opp av begge parter i henhold til Zareus AS sine avtalevilkår.


18: Lovvalg og verneting

Avtalen er underlagt norsk lov og rett, og partnene vedtar Ringerike Tingrett som verneting. Dette gjelder også etter opphør av avtalen.


19: Kontaktinformasjon

Alle henvendelser vedrørende avtalen skal rettes Zareus AS. For klient benyttes samme kontaktinformasjon som i kundeforholdet for øvrig. For sluttbrukere skal alle henvendelser rettes skriftlig til følgende e-post: sluttbruker@zareus.no.


Revideringslogg

Endringer utført før 30.09.2023 kommer ikke frem av loggen.

Dato Endret på Endret av Hva er endret
30.09.2023 Databehandleravtale Torbjørn Bergen Punkt 12: Fjernet Israel fra liste, da underleverandør har avsluttet aktuell avtale.
15.01.2024 Leveranseavt. Torbjørn Bergen Punkt 7.2 er oppdatert for å gi anledning til å belaste EU-gebyr ved mislighold.
18.09.2024 Begge Torbjørn Bergen Oppdatert avtale for å ta hensyn til kassasystemer.
18.10.2024 Leveranseavt. Torbjørn Bergen Punkt 5 er endret til 5A, men er for øvrig lik. Punkt 5B for Microsoft-programvare er inntatt i sin helhet.